Filozófia (2009-10-I kedd 17:15-19:00)

Printer-friendly version

Filozófia (GTK)

  • Mi a különbség álom és valóság között? Van-e bármilyen támpontunk, hogy különbséget tegyünk e kettő között? Lehet, hogy egy mátrixban élünk?
  • Mi a különbség egy Isten által teremtett és egy magától kialakuló világegyetem között? Mit jelent az evolúció?
  • Be lehet-e ésszel, érvekkel látni Isten létezését? Ha igen, szükség van-e még a hitre? Ha nem, akkor abból mi következik?
  • Mi a különbség egy ember és egy intelligens robot között? Gondolkodnak-e a robotok? Vagy csak úgy tűnik? És mi, mi valóban gondolkodunk? Vagy a mi fejünkben is csak elektronkisülések zajlanak a neuronjaink között?
  • Szabadon cselekszünk? Vagy csak azt tesszük, ami a fejünkben zajló elektronkisülésekből következik? Mi a szabadság? Ha szabadon cselekedhetünk, lehetünk egyenlők?
  • Mi a fekete erdei klinika és a Fekete-erdei Klinika szavak jelentése közötti különbség? Egyáltalán: mi az a jelentés, és hogyan befolyásolja ez, hogy egy bírónak mire kell tekintettel lennie ítéletének meghozatalakor?
  • Mi a különbség engedetlen polgárok és polgári engedetlenség között?
  • Tegnap vagy tavaly óta egy csomó dolog megváltozott bennem! De akkor mi azonos és mi különbözik? Mi az Énem, ami változatlan?

A fentihez hasonló kérdések segítségével mindennapos tapasztalatainkon keresztül ragadunk meg fontos problémákat, és megvizsgáljuk, hogy a filozófia különböző diszciplínái (mint például az ismeretelmélet, elmefilozófia, etika, esztétika, politikafilozófia stb.) milyen útmutatást nyújtanak számunkra.

2009-10-I Filozófia

Részletes leírás: 

 

Követelmények: 

 

Az órák friss hírei: 

A 2&3.PotzhUtan_vegleges file tartalmazza a pótZH-k utáni eredményeket, ami a félévközi jegyesek számára végleges jegy, a vizsgajegyesek számára pedig megajánlott jegy.

 

A vizsgajegyesek közül az, aki nem elégedett a megajánlott jegyével, a vizsgaidőszakban meghirdetett (neptunban megtalálható) vizsgaidőpontok közől az első kettő (!) valamelyikére jöhet el javítani. A harmadik meghirdetett időpont hivatalosan IV időpont!

 

FIGYELEM! Aki vizsgajeggyel vette fel a tárgyat, az mindeképpen jelentkezzen valamelyik Neptun-ban meghirdetett vizsgaidőpontra, még akkor is, ha elfogadja a megajánlott jegyet, mert különben nem tudjuk beírni neki.

 

A ponthatárok:

0 - 2: 0 (nem kap aláírást)

03 - 19: 1

20 - 27: 2

28 - 35: 3

36 - 44: 4

45 - 54: 5