BMEGT41M400

Printer-friendly version
A tárgy címe: 
Érvelés- és tárgyalástechnika
Nyelv: 
magyar
Kreditpont: 
2
Órabontás: 
vizsga
Lezárás: 
vizsgajegy
Heti óraszám: 
1
Hány féléves: 
1
Szemeszter: 
őszi/tavaszi
A tárgy előadói: 
A tárgy célkitűzése: 

Mit csinál a jó tárgyaló, ha a tárgyalás nem érvelés?

Mi a különbség, ha a budapesti olimpia megrendezésének kérdését tárgyalás keretében, vagy ha érvelés keretében kezeljük?

Mikor érveljünk és mikor tárgyaljunk?

Mikor folytassunk tárgyalást, mikor egyáltalán ne és hogyan lehet azonosítani, hogy ki kellene szállnunk?

A tárgyalás és az érvelés mely összetevőit befolyásolhatjuk a megfogalmazás síkján és mi az, ami ezen túlmutató meggyőzéstechnika tudást kíván?  

A tárgy keretében ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ közösen. A vállalkozó szellemű hallgatók a kurzus során szimulált érvelési és tárgyalásin szituációk keretében próbálhatják ki a tanultakat.
A tárgy teljesítésének feltétele az órákon való részvétel, valamint 2 zh megírása.

Követelmény: 

A teljesítéséhez meg kell írni két zh-t, amelyek közül az egyik pótlására/javítására a pótlási héten lesz lehetőség. Összesen körülbelül 30h munkával lehet elérni a jeles szintet, ami összesen kb. 3 napi készülést jelent.

Részletesebben a zh-król:

Az október 28-ai héten és a december 9-ei héten lesz egy-egy ZH az óra időpontjában, amelyeken a jelenlét mindenkinek kötelező, illetve ha valamilyen ok miatt nem tud valaki részt venni a ZH-n, azt előtte lévő héten e-mailben jelezze. A két zh közül azonban csak egyet lehet kihagyni. A pót ZH időpontja december 17-e kedden lesz 10:15-kor az E305-ös teremben. Nincsen mintaZH, a kérdéseket nem lehet elvinni.

Módja: feleletválasztós teszt, kitöltés külön űrlapon

Anyag: az előadáson vetített fóliák szövege: definíciók, fogalmak, kísérletek, és gyakorlati példák. Valamint kijelölt részek a megadott, általában internetes szakirodalomból. Ezek alapján kell többé-kevésbé gondolkodtató kérdésekre választ adni (pl. „Milyen elmélettel magyarázható ez a példa?”, "Mi jellemző az attitűdökre?", "Igaz-e az, hogy a kategorizáció ...?")

 

A zh-k eredménye (pontszám) legkésőbb a vizsga másnapján (éjfélig) felkerül erre a honlapra, hogy hamar lehessen dönteni a pótlásról.

Ajánlott irodalom: 

Ezeknek az anyagoknak az elolvasása segíthet az órán hallottak megértésében és szükséges az esetleges házidolgozat megírásához.

Zentai István - A meggyőzés útjai
Zentai István - A meggyőzés csapdái

További ajánlott irodalom:

Elliot Aronson - Anthony R. Pratkanis: Rábeszélőgép

Zentai István - Meggyőzéstechnika és kritikai gondolkodás a mindennapi gyakorlatban

Konzultációs lehetőségek: 

Keddenként 8:30-10:00, E épület, 612-es terem

Kontakt óra: 
14 óra
Felkészülés zárthelyire: 
16 óra
Összesen: 
30 óra